Blogkees

Lisanne Baelde
Blogkees bij de Butskees-methode en
orthopedagoog bij Psychologiepraktijk Marijke Uithol
deelt maandelijks een praktijkvoorbeeld met je
.

#1 En toen was ik fan…

Toen ik deze methode in maart 2021 tegenkwam tijdens een webinar van Marijke dacht ik vanalles: ‘’Butskees-methode? Nooit van gehoord. Wat een rare naam. Ziet er vrolijk, verzorgd en laagdrempelig uit’’. Ik keek rond op de website om een beeld te krijgen en raakte met Marijke in gesprek. En ja… als je Marijke ontmoet, kan je niet anders zeggen dan dat zij je vol passie over deze methode vertelt. Ik werd nieuwsgierig waar deze passie voor de methode vandaan kwam, maar ik was nog terughoudend in mijn enthousiasme; ik vind het namelijk belangrijk dat methodes voor behandelingen effectief zijn.

Evidence Based…nog niet.

Ook heb ik de afgelopen jaren heel veel methodes, werkboeken en protocollen gezien om de emotieregulatie bij kinderen te verbeteren. Ik moet zeggen: daar wordt je nog kieskeuriger van. Net zoals dat je bij de supermarkt staat en je de keuze hebt uit tien verschillende soorten snoepjes van verschillende merken. Ja, ook dan weeg ik alle voor en nadelen tegen elkaar af????

Marijke vertelde mij hoe de methode in elkaar steekt en op welke (wetenschappelijke) achtergronden de methode geïnspireerd is. Dat klonk inhoudelijk toch wel heel goed! Ik besloot in september 2021 de Butskees-methode en de Kezentaal te gaan gebruiken tijdens de behandelingen.

Ik werk met kinderen met emotieregulatie-problematiek. Ik geef je alvast een spoiler: ja, ook ik ben zeer enthousiast over de methode en er gaat sindsdien geen behandeling voorbij dat ik niet een Keessie noem.

Booskees

De Booskees van Tom

Tijdens een van mijn behandelingen mocht ik werken met Tom (fictieve naam).Tom is een sociale jongen en heeft veel vrienden. Thuis ging het wat minder goed: hij was snel boos en had vaak driftbuien. Tijdens deze buien kon hij alleen nog maar schreeuwen en schoppen. Inderdaad, dat las je goed: hij wás snel boos.

Kezentaal

Tijdens de behandeling leerde hij op een speelse manier over zijn gevoelens en gedachten te praten aan de hand van de Kezen. Hij mocht ontdekken dat iedereen Kezen heeft en ze er allemaal mogen zijn. Bij hemzelf, maar ook bij anderen. De jongen en zijn ouders leerden waardoor zijn spanning opliep (de linkerkant van de spanningsberg) en ze hebben manieren gevonden waardoor hij zijn spanning kon laten zakken (de rechterkant van de spanningsberg).

Voorbeeld van een Uitlegblad
Uitleg #3 De spanningsberg

Op zoek naar meer werk-, oefen en uitlegbladen? Klik dan hier.

Eenduidig en eenvoudig

Wat voor hem zo fijn was, is dat zijn omgeving (ouders en ik) met dezelfde woorden spraken over zijn emoties. We spreken dezelfde taal, waardoor we elkaar beter begrijpen. Met een paar woorden weten we nu al wat er in hem omgaat.

We weten nu hoe zijn Kezen denken, doen en wat ze voelen. Dus als hij nu zegt ‘ik ben Booskees’ dan weten we allemaal:

  • Tom vindt iets oneerlijk gaan.
  • Hij zit ergens halverwege de spanningsberg.
  • Hij vindt het fijn om te vertellen waarom hij Booskees is, dus vragen ‘wat vind je oneerlijk gaan?’ helpt Tom naar beneden te lopen van de spanningsberg.
  • Oplossingen voor zijn Booskees zijn ‘flink stampen of springen op de plaats’, ‘even flink diep inademen en lang uitademen en ‘naar iemand gaan om te vertellen over zijn Booskees’.

De Kezen van de ouders

Ook ouders kunnen in makkelijke taal uitleggen aan Tom hoe zíj zich voelen, waardoor hij hen beter begrijpt. Hierdoor duren de boze buien van Tom veel minder lang en weet hij zelf (met behulp van zijn ouders) aan te geven waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Zijn vooruitgang was niet alleen thuis zichtbaar, ook op de korfbal hadden de trainers opgemerkt dat Tom meer plezier had in het spel. De trainers vertelden dat Tom bij hen kon aangeven dat hij zich Booskees voelde en dat ze samen met hem konden bedenken hoe hij zich weer Butskees (of blije Korfkees in het geval van Tom) kon gaan voelen. De trainers vonden het knap hoe hij zelf kon aangeven dat hij boos was en dat hij vaak zelf de oplossing kon bedenken hoe hij zich anders kon voelen.

Ongeschikt

Ik heb beschreven waarom ik de Butskees-methode zo geschikt vind, maar de methode is ook ongeschikt voor een aantal personen. Het is vooral niet geschikt voor behandelaren die hun privéleven en werk gescheiden willen houden ???? De Kezentaal praat zo makkelijk dat je deze onbewust ook in je eigen omgeving gaat gebruiken: ineens veranderen je eigen familieleden, vrienden of jijzelf in Bangkezen, Booskezen en Sipkezen. En ja.. dan krijg je vragen van anderen: ‘Waar heb jij het over?’

Informatie video op de website

Na een verdiepende uitleg (en soms zelfs al na de introductievideo op de homepage) over wie de Kezen zijn, werken de kezennamen toch wel aanstekelijk. En dan begint ook ineens je omgeving deze taal te spreken en worden de grappigste Kezennamen bedacht.

En nu…

Ben jij nou nog op zoek naar meer achtergrondinformatie over de Butskees-methode? Schaf dan het Butskees-Basisboek aan of neem deel aan de introductietraining. In het boek en tijdens de training word je meegenomen in het ontstaan van de methodiek en leer je a.d.h.v. praktijkvoorbeelden waar, wanneer en hoe de methodiek ingezet kan worden. Wil je juist meer oefenen met de methodiek en handvatten krijgen om de Kezen te introduceren bij je kind, leerling of cliënt? Neem dan deel aan de Butskees-verdiepingstraining. In 4 dagdelen ga je intensief aan de slag met het toepassen van de Butskees-methode a.d.h.v. jouw praktijkvraagstuk. Onderdelen zoals prikkelverwerking, de spanningsberg en het brein en een tal aan gesprekstechnieken komen voorbij. Jouw persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad voor deze 4 dagen, want hoe kan je iemand het beste begeleiden in het ontdekken en reguleren van zijn/haar binnenwereld? Juist! Door zicht te hebben op die van jezelf! Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij helpen je graag op weg. Stuur een mailtje naar info@butskees.nl, dan spreken we elkaar snel! Veel Butskees-plezier!

Elke maand is er een winactie: kleur Leegkees in (zie gratis downloads), geef hem een grappige naam, post je foto op de social en tag @butskees om een leuke prijs te winnen!

De Starterskit

Iedere maand zal ik een praktijkvoorbeeld met je delen. Ben jij net als ik, ook nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op de website www.butskees.nl en schaf de Starterskit aan om lekker aan de slag te gaan. Maar pas op: de Butskees-methode werkt aanstekelijk!

Blogkees
Blogkees Lisanne Baelde

Een reactie plaatsen