#3 De eenzame Sipkees van Lynn en de Contextkaarten

In deze blog lees je over Lynn, 12 jaar oud en met een dikke eenzame Sipkees en over de Contextkaarten-oefening van de Butskees-methode.

BLOG #3

Je zit voor mij en je ouders maken zich grote zorgen. Ze weten niet wat er deze week gebeurd is. Jij zit gespannen voor mij; je beeft en kijkt het liefst uit het raam naar buiten. Je vertelt dat je een nare week hebt. Woorden schieten je te kort en het valt stil. Ik geef je papier, potloden en stiften. Daarna wordt de stilte opgevuld door het geluid van het maken van jouw tekening.

Afgelopen weken zijn wij tijdens de behandelingen samen hard aan de slag gegaan met de Butskees-methode. Je leerde alle Kezen één voor één kennen. Je ontdekte wat elke Kees doet, denkt en voelt. Je vond het moeilijk om de emoties bij jezelf en bij anderen te herkennen.

Nadat ik de Kezen kort aan je had uitgelegd met de Kezenkaartjes, zijn we met de Contextkaarten in gesprek gegaan over situaties, oplossingen, gedachten, wensen, gevoelens en behoeftes.

promofoto contextkaarten
In totaal zijn er 30 contextkaarten. Op elke kaart staat een situatie of een handeling uitgebeeld, zoals muziek luisteren, ouders die ruzie hebben of spelende kinderen. Op alle kaarten is één Leegkees afgebeeld. KLIK op de afbeelding voor meer informatie over de Contextkaarten
De Kezenkaartjes. In totaal zijn er 8 stuks (Leegkees en Kleurkees niet afgebeeld op de foto) en worden verstuurd in een handige insteekhoes (A4). KLIKop de afbeelding voor meer informatie.

Ik ben met jou op ontdekkingstocht gegaan welke kleur Kezen er op de plaatjes konden staan. Dit deden we met Oefening #19 Contextkaarten van het werkmateriaal; je verkende jouw binnenwereld en die van de ander.

Oefening #18 Contextkaarten (11 pagina’s uitleg ontvang je bij aankoop van de Contextkaarten of het Totaalpakket/Fankees-box.

Ik zie je tekenen en langzamerhand durf je mij steeds meer aan te kijken.

Het beven stopt.

Dan leg je je potloden neer.

Je pakt je tekening op en laat het aan mij zien.

Je tekening raakt mij…

Ik pak opnieuw oefening #19 Contextkaarten erbij. In plaats van de contextkaarten gebruiken we nu jouw tekening.

Omdat je de vragen inmiddels kent en al een aantal keer woorden hebt gekregen voor gedachten, gevoelens, wensen en behoeftes, wordt het voor jou veel makkelijker om over jouw tekening te praten. Deze oefening ken je al van de vorige behandelingen.

Je vertelt dat je je Sipkees voelt. Iemand vond je haar lelijk en je hebt het idee dat iedereen je haat. Voor jouw gevoel staart iedereen je aan en kijkt niemand naar je om. We komen er samen op uit dat je je eenzaam voelt.

Sipkees

Je vertelt dat je elke dag een naar gevoel in je lichaam voelt en dat je hoofd erg vol is.

Je vertelt dat je één goede oplossing hebt dat werkt; jezelf pijn doen. Als we samen de Spanningsberg bespreken, ontdekken we dat jouw spanning oploopt door het gevoel van eenzaamheid en het gemis van controle over jezelf in situaties. Je wil zo graag je spanning kwijtraken. Samen zijn we o.a. op zoek gegaan naar lichamelijke en geestelijke ontspanning (sporten, muziek, hobby, ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie). Je ontdekte dat er een hoop andere oplossingen waren om je spanning te verminderen.

Uitleg #3 De spanningsberg

Tegen het einde van de behandeling komen je ouders erbij zitten. Je draait je tekening om en vertelt kort wat we gedaan hebben. Je moeder merkt je tekening op en vraagt wat je wat je getekend hebt. Het lukt je om te vertellen wat je getekend hebt. Je vertelt over je gedachten, gevoelens en wensen. Ik complimenteer je en je straalt.

En ik straal met je mee; ik heb zoveel bewondering voor jou! Zoveel meer woorden gekregen voor die ingewikkelde binnenwereld!

Vragen naar aanleiding van blog #3 of over het werkmateriaal?

Iedere maand deel ik een praktijkvoorbeeld met je. Neem dan eens een kijkje op homepage van deze website www.butskees.nl voor meer informatie en schaf leuk werk- en spelmateriaal aan; ga bijvoorbeeld lekker aan de slag met de Starterskit! Maar pas op: de Butskees-methode werkt aanstekelijk!

Blogkees
Blogkees Lisanne Baelde

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *