#4 Van Volhoofdkees naar Zenkees

Blog #4 Van Volhoofdkees naar Zenkees gaat over Fien, 6 jaar oud met een vol hoofd en over de ontspanningsoefeningen van de Butskees-methode.

Mijn hoofd zit zo vol!’

Voor mij zit een 6-jarig meisje genaamd Fien. Ze komt net uit school.

Fien duikt op de bank en draait zich ondersteboven: haar benen bungelen in de lucht tegen de leuning. Ze pakt het kussen van de bank en duwt deze op haar hoofd.

‘Kan alles uit mijn hoofd’ roept ze door de kussens heen.

Volgens mij ervaar je veel drukte in je hoofd hé en lukt het niet om dit uit je hoofd te krijgen‘.

Deze techniek heet: reflecteren oftewel ondertitelen wat je kind/cliënt/leerling denkt, voelt, wilt en nodig heeft. Lees er alles over in het Butskees-Basisboek.

#4 Van Volhoofdkees naar Zenkees Butskees Basisboek tip

Jaaaa!’ hoor ik gefrustreerd onder de kussens vandaan komen.

Ik pak alle kussens die ik kan vinden en creëer een mooi bedje op de bank: ‘Zo dekentje erbij. Fien kijk eens wat ik voor jou hebt gemaakt. Je eigen laat-je-hoofd-leeg-lopen plekje’.

Oefenen met bewust ademen

Fien gaat liggen en zegt dat alles zo lekker zacht voelt. Ik vraag haar de ogen te sluiten en begin met het vertellen van een verhaal over eenhoorns en prinsessen. Tussendoor focussen we op haar ademhaling: ‘Adem maar eens lekker diep in via je neus, zo diep dat je buik er helemaal van volloopt. Alsof je aan een bloemetje ruikt. Juist ja! En dan via een heeeeel klein gaatje tussen je lippen ontsnapt de lucht weer heel langzaam. Alsof je alle blaadjes van het bloemetje wegblaast. Goed zo! Dat doen we nog een paar keer’.

Ik pak het papieren bootje erbij dat we eerder hebben gemaakt en doe met haar oefening #8 Buikademhaling met bootje varen.

#4 Van Volhoofdkees naar Zenkees Totaalpakket tip
Oefening 8 Bootje varen (uit het map Uitleg- en oefenbladen van het Totaalpakket)
Klik op de afbeelding om de map in te kijken.

Kezennaam bedenken

Een paar minuten lang is het even helemaal stil. Dan vraag ik Fien haar handen en voeten weer te bewegen en haar ogen open te doen. Ze kijkt mij aan en zegt: ‘Dit is fijn’. We drinken wat en we geven een Kezennaam aan haar binnenwereld: haar Volhoofdkees. Hoewel Volhoofdkees natuurlijk niet uit twee lettergrepen bestaat (toch wel het streven bij het bedenken van een Kezennaam) houden we het hierbij.

Fien ontdekt veel over haar Volhoofdkees. Deze Kees heeft bijvoorbeeld een snelle ademhaling, voelt druk in haar hoofd, heeft een beetje buikpijn en wil het liefste vluchten of vechten. Fien vindt Volhoofdkees maar heel naar en ze wil eigenlijk dat hij heel snel weer weggaat! Ze weet niet waardoor hij steeds komt. Even later komt haar moeder binnenlopen. Fien laat het bedje zien wat we gemaakt hebben en vertelt dat haar hoofd erg vol zat, maar dat deze nu weer leeg is.

Uitleg Spanningsberg

Moeder vertelt dat Fien thuis ook vaak over haar volle hoofd vertelt. Moeder begrijpt niet zo goed wat Fien dan bedoelt. Wel kan moeder goed benoemen wat Fien dan doet: ze zoekt dan ruzie met haar broertje, slaat en schopt kinderen om haar heen, stampt hard en slaat met de deuren. Ik leg aan de hand van de Spanningsberg uit wat er gebeurt bij Volhoofdkees. Moeder knikt instemmend. Fien grapt lachend: ‘Door te blazen ga ik dan dus van Volhoofdkees naar Zenkees.

#4 Van Volhoofdkees naar Zenkees Spanningsberg Totaalpakket tip
Uitleg #3 De spanningsberg – onderdeel van het Totaalpakket. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

‘Inderdaad dat is precies wat er gebeurd,’ zegt ik lachend. Als doe-opdracht voor thuis vraag ik moeder om de momenten op te schrijven wanneer ze Volhoofdkees ziet ontstaan (de pijlen aan de linkerkant van de Spanningsberg waardoor je omhoog loopt) en wat ze op deze momenten dan doet. Deze opdracht is ter voorbereiding op volgende week; dan gaan we aan de slag met het invullen van Werkblad #8 Hulpkaart bij Kees.

In de volgende (maandelijkse) blog lees je over wat haar moeder heeft ontdekt over haar kind. Lees je weer mee?

Tot snel!

Vragen naar aanleiding van Blog #4 Van Volhoofdkees naar Zenkees of over het werkmateriaal?

En nu…

Ben jij nou nog op zoek naar meer achtergrondinformatie over de Butskees-methode? Schaf dan het Butskees-Basisboek aan of neem deel aan de introductietraining. In het boek en tijdens de training word je meegenomen in het ontstaan van de methodiek en leer je a.d.h.v. praktijkvoorbeelden waar, wanneer en hoe de methodiek ingezet kan worden. Wil je juist meer oefenen met de methodiek en handvatten krijgen om de Kezen te introduceren bij je kind, leerling of cliënt? Neem dan deel aan de Butskees-verdiepingstraining. In 4 dagdelen ga je intensief aan de slag met het toepassen van de Butskees-methode a.d.h.v. jouw praktijkvraagstuk. Onderdelen zoals prikkelverwerking, de spanningsberg en het brein en een tal aan gesprekstechnieken komen voorbij. Jouw persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad voor deze 4 dagen, want hoe kan je iemand het beste begeleiden in het ontdekken en reguleren van zijn/haar binnenwereld? Juist! Door zicht te hebben op die van jezelf! Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij helpen je graag op weg. Stuur een mailtje naar info@butskees.nl, dan spreken we elkaar snel! Veel Butskees-plezier!

Iedere maand deel ik een praktijkvoorbeeld met je. Neem dan eens een kijkje op homepage van deze website www.butskees.nl voor meer informatie en schaf leuk werk- en spelmateriaal aan; ga bijvoorbeeld lekker aan de slag met de Starterskit! Maar pas op: de Butskees-methode werkt aanstekelijk!

Blogkees
Blogkees Lisanne Baelde

Een reactie plaatsen