#6 Het vervolg van de Volhoofdkees naar Zenkees

Blog #6 Het vervolg van de Volhoofdkees naar Zenkees gaat over Fien, 6 jaar oud met een vol hoofd en over de spanningsberg van de Butskees-methode.

Weten jullie nog dat ik vorige maand schreef over Fien en haar volle hoofd? Fien leerde over haar Volhoofdkees en wat ze kon doen om haar spanning te laten zakken. Fien leerde door een ontspanningsoefening (zie blog #4) van Volhoofdkees naar Zenkees te gaan. Als doe-opdracht voor thuis vroeg ik moeder om de momenten op te schrijven wanneer ze Volhoofdkees ziet ontstaan (de pijlen aan de linkerkant van de spanningsberg waardoor je omhoog loopt) en wat ze op deze momenten dan doet. 

Tijdens de volgende behandeling kwam moeder enthousiast naar mij toe. Fien kan thuis nog steeds genieten van een zelfgemaakt bedje. Moeder benoemt dat ze thuis alle kussens van haar kamer pakt en dat ze een speciaal bedje maakt. Fien doet haar koptelefoon op en luistert graag naar de muziek waar ze blij van wordt.

De stippellijn—————————-

De stippellijn op de spanningsberg staat voor de sluiproute; een oplossing die een kind kan nemen om te voorkomen dat hij/zij hoger de spanningsberg oploopt en zo verandert in een Pniekees.

Op Werkblad#8 en #9 staan voorbeelden van oplossingen.

Werkblad #8 Hulpkaart voor Kezen – onderdeel van het Totaalpakket.

‘Wat fijn dat Fien een plekje in huis heeft gevonden waar ze rust kan vinden’, benoem ik.

‘Ja, en ik ben minder Pniekees!’ roept Fien.

Het werkt!

Al vol uit school

Fien ging ondertussen spelen met het speelgoed en ik raakte met moeder in gesprek over de spanningsberg. Moeder was tijdens de doe-opdracht tot de ontdekking gekomen dat Fien erg hoog op de spanningsberg zit als ze uit school thuiskomt.

Moeder is altijd erg benieuwd naar de schooldag van Fien en begon met vragen stellen in de auto terug naar huis. Fien reageerde dan kort op de vragen van moeder en zocht haar broertje op achterin de auto om haar frustratie op te uiten door hem te knijpen.

Met Werkblad #8 heeft Fien aangegeven wat zij doet als zij haar spanningsberg oploopt. Moeder herkende haar gedrag. Een schooldag kost Fien veel energie en dit zorgt ervoor dat haar hoofd vol raakt.

Ik vroeg moeder waar Fien op dat moment in de auto behoefte aan zou hebben.

Probeer je eens in te leven waar jij behoefte aan zou hebben op dat moment of vraag dit gerust aan je kind.

#4 Van Volhoofdkees naar Zenkees Spanningsberg Totaalpakket tip
Uitleg #3 De spanningsberg – onderdeel van het Totaalpakket. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Rust inbouwen

‘Rust!’ antwoordt moeder. Samen onderzoeken we hoe moeder deze rust kan vormgeven. Moeder neemt zich voor Fien eerst een half uurtje thuis met rust te laten. Fien mag even op de tablet spelen of op haar kamer een muziekje luisteren.

‘Eigenlijk vind ik dit zelf ook altijd fijn als ik terugkom uit mijn werk,’ grinnikt moeder.

Twee weken later

Fien komt opgewekt binnen.

‘Weet u wat ik van mama heb gekregen? Een eigen tipi voor op mijn slaapkamer. Elke dag als ik uit school kom, mag ik daar mijn koekje opeten en wat drinken.’

Ik: ‘Dat lijkt mij super fijn voor als je uit school komt. Dan word je helemaal Zenkees.’

Fien knikt en met een dankbaar gevoel kijk ik naar een trotse en ontspannen moeder.

En nu…

Ben jij nou nog op zoek naar meer achtergrondinformatie over de Butskees-methode? Schaf dan het Butskees-Basisboek aan of neem deel aan de introductietraining. In het boek en tijdens de training word je meegenomen in het ontstaan van de methodiek en leer je a.d.h.v. praktijkvoorbeelden waar, wanneer en hoe de methodiek ingezet kan worden. Wil je juist meer oefenen met de methodiek en handvatten krijgen om de Kezen te introduceren bij je kind, leerling of cliënt? Neem dan deel aan de Butskees-verdiepingstraining. In 4 dagdelen ga je intensief aan de slag met het toepassen van de Butskees-methode a.d.h.v. jouw praktijkvraagstuk. Onderdelen zoals prikkelverwerking, de spanningsberg en het brein en een tal aan gesprekstechnieken komen voorbij. Jouw persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad voor deze 4 dagen, want hoe kan je iemand het beste begeleiden in het ontdekken en reguleren van zijn/haar binnenwereld? Juist! Door zicht te hebben op die van jezelf! Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij helpen je graag op weg. Stuur een mailtje naar info@butskees.nl, dan spreken we elkaar snel! Veel Butskees-plezier!

Iedere maand deel ik een praktijkvoorbeeld met je. Neem dan eens een kijkje op homepage van deze website www.butskees.nl voor meer informatie en schaf leuk werk- en spelmateriaal aan; ga bijvoorbeeld lekker aan de slag met de Starterskit! Maar pas op: de Butskees-methode werkt aanstekelijk!

Blogkees
Blogkees Lisanne Baelde

Een reactie plaatsen