q Animatievideo's van de Kezen - Butskees

Animatievideo’s van de Kezen


Butskees in de klas


Even voorstellen


Op pad met Zenkees


De Sintkees en zijn Pietkezen


Snel naar:Even voorstellen

Ik ben Butskees (groen).

Ik woon in de nadenkwereld, ik kan vertellen hoe ik mij voel en oplossingen bedenken voor lastige situaties. Ik kan plannen maken en vooruit denken, dingen onthouden en mij concentreren. Ik kan stoppen als het nodig is en doorzetten als het lastig wordt. Ik geloof erin dat je als je oefent, je vanzelf beter wordt. 

Ik ben Sipkees (blauw).

Ik woon in de gevoelswereld, samen met Bangkees, Booskees, en Neekees. Mij zie je als je verdrietig bent, als je bijvoorbeeld teleurgesteld bent, iemand mist, iemand verloren hebt. Of als je iets naars is overkomen. Ik ben somber, droevig en heb troost nodig. 

Ik ben Bangkees (paars).

Ik woon in de gevoelswereld, samen met Booskees, Sipkees, en Neekees. Ik vind dingen eng en ga het liefst spannende situaties uit de weg. Ik vermijd lastige opgaven en wordt nerveus als ik gedwongen wordt om iets te doen wat ik niet kan. Toon begrip voor mij, dan kan ik je vertellen waarom ik bang ben.

Ik ben Booskees (rood).

Opgepast, want ik ben kwaad! Ik woon in de gevoelswereld, samen met Bangkees, Sipkees, en Neekees. Ik vind het oneerlijk en zal dat laten merken ook; vaak doe ik dat door te schreeuwen, slaan of boos te kijken. Maar vergis je niet, want ik kan ook heel woedend zijn en helemaal niets zeggen. Ik ben misschien onredelijk, maar help mij door je in mij te verplaatsen en te snappen wat ik waarom oneerlijk vind. Als je de tijd voor mij neemt, kalmeer ik vanzelf.

Ik ben Neekees (geel).

Ik woon in de gevoelswereld, samen met Bangkees, Booskees, en Sipkees. Ik heb er geen zin in. Misschien weet ik zelf nog niet eens waarom, maar wat jij van mij vraagt is duidelijk anders dan waar mijn behoefte ligt. Onderzoek wat mijn behoefte is, laat mij inzien wat de reden is van je vraag en misschien kunnen we dan toch een stapje dichterbij elkaar komen.

Ik ben Pniekees (zwart).

Er is paniek! Ik woon in de error-wereld en daar zit geen taal, dus stel mij geen inwikkelde vragen. Ik wil alleen maar wegrennen (vluchten), vechten, verstoppen of ik verstar. Je helpt mij door iets te doen met mijn input van prikkels. Soms vind ik fysiek contact fijn en kom ik daarvan tot rust.


Heb jij al kennis gemaakt met alle Kezen!? Speel dan de enige echte Butskees Quiz!


Uitleg over je binnenwereld

De binnenwereld is voor kinderen (en sommige volwassenen ook nog steeds) een lastig iets. Opmerken hoe je je voelt, omgaan met tegenslag, problemen oplossen; als deze vaardigheden groeien onder andere door het mentaliserend vermogen van de mensen om jou heen.

Door te ondertitelen hoe je kind zich voelt, leert hij zijn binnenwereld goed kennen. Wij deden dat als ouders door als ze boos of verdrietig waren, de erkenning te geven door ze Sipkees, Booskees of Bangkees te noemen en vervolgens te troosten of even samen af te koelen.

Bang, boos, blij en verdrietig zijn de bekende basisemoties. Maar je mist er nog een aantal hè. Klopt, hiermee ben je er nog niet. Het is door de jaren heen duidelijk geworden dat nog een heel spectrum van bijkomstige emoties vastzitten aan deze universele basisemoties. Denk aan ‘ik voel mij jaloers, dankbaar, trots, etc.’.

Maar dat is nog niet alles. Binnen dit spectrum aan emoties kunnen nog tal van verschillende gradaties toegekend worden. Ben je een beetje boos? Of woedend? Ben je een beetje gespannen of heel erg bang.

Als je er ‘heel erg’ voor kan zetten, zie je dat in het gedrag van het kind terug in primaire reacties van vechten, vluchten, verstarren/verlammen of verstoppen. Zie daar, Pniekees.

En soms heb je er gewoon geen zin in toch? Wil je je aankleden? Nee. Zullen we…? Nee. Kom, we gaan. Nee.
Neekees.

Die ingewikkelde emoties

  • Het zijn er dus veel.
  • En binnen al die emoties zijn er gradaties.
  • En emotie zet aan tot actie; het is een fysieke sensatie die duidelijk door iets ontstaat en aanzet om iets te gaan doen.

Een groot verschil met andere methoden voor emotiesregulatie is het volgende: het gaat niet alleen om gevoelens!

De Kezen staan voor je binnenwereld

Je gedachten, je drive, je motivatie, je wensen, je dromen, je (ramp)beelden in je hoofd.

Staat jouw Kees er niet tussen? Opgelost, verzin er zelf eentje!

Één voorwaarde: zijn naam mag maar uit 2 lettergrepen bestaan, waarvan de laatste lettergreep ‘kees’ is. Dus daarmee wordt je uitgedaagd om die ingewikkelde binnenwereld, de staat waarin je verkeert, de eigenschap die naar voren komt heel bondig te formuleren. Succes, dat kan jij!

Volg Butskees op Instagram en Facebook en post je originele Keesnaam op social media met #butskees!

Buitenwereld vs. binnenwereld

De buitenwereld is makkelijk: je zíet je kind huilen, schreeuwen, wegduiken, schoppen, enz. Die binnenwereld is maar lastig: is je kind boos? Bang? Maakt je kind zich zorgen? Voelt je kind zich tekort gedaan? Waarom?

Hoe kom je daarachter, helemaal als je kind geen prater is?

Als ouder/leerkracht/volwassene handelen wij maar al te graag (en vaak te snel) op het uiterlijke gedrag: heeft het kind iemand anders pijn gedaan? Krijgt hij/zij straf en regels om dat de volgende keer te voorkomen. Moet je kind huilen? Dan troosten we. Maar weten we daadwerkelijk de reden achter het gedrag? Weten we écht de behoefte van het kind? En kunnen we niet beter dáár een oplossing voor verzinnen met elkaar?
Door je binnenwereld een naam te geven, creëer je een afstand tussen de buitenwereld en die ingewikkelde binnenwereld. Die afstand is voor het kind nodig om met frisse ogen te kijken ‘wat is hier nou eigenlijk aan de hand?’ en daarna met hulp van jou te bedenken ‘hoe kan ik dit oplossen?’.

De Butskees-methode gaat jou als ouder, leerkracht en/of behandelaar helpen te werken met de binnenwereld van je kind:

  • Hoe ziet die eruit?
  • Waardoor komt dat?
  • Wat heeft je kind nodig om weer een echte Butskees te worden?

Snel naar: