Voor wie

Snel naar:

De Butskees-methode maakt gebruik van technieken die voor alle leeftijden inzetbaar zijn, ook al bij baby’s! De technieken zijn afkomstig van o.a. Mentalisation Based Treatment (MBT) en Motiverende GespreksVoering (MVG).

De Kezentaal kan dan ook al vroeg aangeleerd worden en bijvoorbeeld bij peuterspeelzalen ingezet worden.

De oefeningen, uitlegbladen en werkbladen uit het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket zijn effectief bij kinderen in de basisschoolleeftijd, als ook het educatief (spel)materiaal zoals het Butskees-Kwartet, de Plankees-Schoolagenda en het Vakantiedag-doeboek.


Kleine Keesjes (0-4 jaar) en kleuters

Wij leren onszelf beter kennen aan de hand van wat de wereld ons teruggeeft over onszelf. In eerste instantie hebben je opvoeders daarin de belangrijkste rol.
Stel je even voor: je bent een baby en ligt in de wieg en je kan eigenlijk alleen nog maar onderscheid maken tussen fijn/niet fijn. Dan geef je een signaal af (huilen) als je je niet fijn voelt. Vervolgens komt je verzorger -in een gewenste situatie- met liefde, drinken, warmte, aandacht en taal: ‘Och lieverd, heb je honger?’ en zo leer je gaandeweg taal koppelen aan die ingewikkelde binnenwereld. Je leert onderscheid maken tussen je binnenwereld en buitenwereld. En ín je binnenwereld leer je onderscheid te maken tussen allerlei gemoedstoestanden, die gekoppeld zijn aan gedachten, wensen en behoeftes.

De technieken die beschreven staan in het Butskees-Basisboek zijn toepasbaar op alle leeftijden en in alle situaties. Daarom is het ook een musthave voor iedere ouder, leerkracht en professional! Het is herkenbaar en praktisch: je leert over de binnenwereld van je kind en over je eigen binnenwereld. Als je jezelf beter begrijpt, begrijp je de ander ook beter.

Pre-order korting!
Klik op de afbeelding om naar de webshop te gaan
.

Voor de hele jongere kinderen – de Keesjes– zijn de Kezenkaartjes zeer geschikt. Kinderen leren over hun binnenwereld door wat hun omgeving hun daarover terug geeft. De Kezenkaartjes spreken jonge kinderen aan én helpen ouders aandacht te geven aan 6 van de meest voorkomende uitingen van je binnenwereld.

Hoe je de kezenkaartjes introduceert en gebruikt, staat beschreven in de uitleg die meegeleverd wordt bij de Starterskit. Het ‘Even Napraten’ notitieblok en de Kennismakingskaarten zijn beide -met uitleg- onderdeel van de Starterskit. Alles geleverd in de Kids-bewaarmap.

Klik op de afbeelding om naar de Starterskit video te gaan.

Binnen het werkmateriaal van de Butskees-methode is een verdeling gemaakt tussen ‘talige’ opdrachten en opdrachten die meer visueel vormgegeven zijn. Een voorbeeld hiervan is het 5G schema (uit de Cognitieve gedragstherapie – gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag, en gevolg). Werkblad # illustreert een talige opdracht waar het kind schrijft en Werkblad # laat dezelfde oefening zien meer visueel vormgegeven.

Voorbeeld van een ‘talig’ werkblad bij het napraten #10 Wat gebeurde er nou eigenlijk?
Voorbeeld van een ‘visueel’ werkblad bij het napraten #10 Wat gebeurde er nou eigenlijk?

Basisschool (7-12 jaar)

Het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket (met uitlegbladen, oefeningen en de werkbladen in 2 bewaarmappen) is inzetbaar bij kinderen van de basisschoolleeftijd.

Met name prikkelgevoelige en temperamentvolle kinderen hebben veel baat bij de uitlegbladen, oefeningen en werkbladen.

Klik op de afbeelding om te bekijken wat er allemaal in het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket zit.

Heeft jouw kind moeite met huiswerk maken, leren leren en leren plannen? Dan is de Plankees Schoolagenda een uitkomst!

Een kijkje in de Plankees Schoolagenda.
Klik op de foto om naar de video te gaan.

Blijmakertjes

Is jouw kind/leerling/cliënt onzeker, somber, angstig en snel verdrietig? Naast de uitlegbladen, oefeningen en werkbladen zijn er producten die wij blijmakertjes noemen. Bijvoorbeeld: dagelijks het ‘Even napraten’ notitieblok invullen leert je kind stilstaan bij wat hem/haar trots maakt en waar hij/zij dankbaar voor is (het ‘Even napraten’ notitieblok kan ook gebruikt worden na een begeleiding/behandelsessie en is onderdeel van het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket of los te bestellen).

Het ‘Even napraten’ notitieblok

Snel naar:


De 10 van Butskees

  1. Een 4-minuten pitch van Marijke over de Butskees-methode: bekijk de introductievideo
  2. Wie zijn die Kezen? In deze video stellen zij zich voor. En je kennis checken doe je daarna in de Butskees-quizzz.
  3. Ga aan de slag met de gratis downloads.
  4. Koop de Starterskit en je kan meteen van start. Wat daarin zit, check je hier. Beslis je om daarna alsnog het Totaalpakket te kopen? Dan krijg je een dikke korting, klik hier voor de Starterskit upgrade naar Totaalpakket.
  5. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook meer leren over de onderbouwing en gesprekstechnieken? Schaf het boek aan.
  6. Kies ander leuk (educatief) spelmateriaal, zoals het Butskees-Kwartet, de Plankees Schoolagenda en het Vakantiedag-doeboek.
  7. Ga voor de topper! Het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket: 2 mappen vol met uitlegbladen, oefeningen en werkbladen. Wat daarin zit, check je hier.
  8. Wil je tips over hoe je het werkmateriaal kan inzetten (de oefeningen, uitlegbladen en werkbladen): Volg dan de Butskees-introductietraining van 2 uur (online).
  9. Ben je een Fankees geworden? Meld je school of praktijk/instantie aan voor een vermelding op de site bij ‘Aangesloten scholen en praktijken‘.
  10. Wil je persoonlijke hulp bij het inzetten van de Butskees-methode? Kijk dan naar de optie 1-op-1 begeleiding.