Leerkrachten

Snel naar:


Speciaal voor scholen is het online Butskees-Platform: zo kun je alle materialen van Butskees op het digiboard projecteren. Klik hier voor meer informatie.


Waarom ook jij kiest voor de Butskees-methode®

Je kan het direct toepassen – klassikaal en individueel

We helpen je waar nodig – per mail of in een training

Stevig onderbouwde methode

Handvatten hoe je met je leerling om kan gaan?
Tips hoe je je leerling kan helpen weer lekker in zijn vel te zitten?
JA GRAAG!


Deze leerkrachten gingen je al voor:


“Ik heb met een aantal kinderen het uitlegblad ‘De leefwereld van de Kezen” (het brein) besproken. Dat leek mooi inzicht te geven. Bij sommige kinderen lukte het ook mooie oplossingen te bedenken als de dreiging er is in de stressfase te schieten. Deze zijn daarna ook veelvuldig ingezet.”
~ Leerkracht SO Evita Evers


“Het Butskees-Kwartet is té leuk! Als leerkracht hoef je niets anders te doen dan het kwartet uit te delen: kinderen gaan zelf aan de slag. De plaatjes en voorbeelden stimuleren kinderen om met elkaar in gesprek te gaan over hun brein, hun gevoelens en het bedenken van oplossingen voor lastige situaties.
~ Leerkracht BO Jantine van der Geer


Butskees in de klas

Je kan ontzettend veel tips op internet vinden als het gaat om het vergroten van het pedagogisch klimaat in de klas; hoe te handelen, hoe je lokaal kan inrichten, je houding, wat je kan doen en kan zeggen.  

De tips op internet werken niet, of maar kort.  

De meeste tips gaan over ‘als het kind dit doet (gedrag), kun jij als leerkracht dit doen, zeggen of inzetten.

‘We hebben een stoplicht: als hij rood is, dan…
(vul maar in, mag hij uit de klas, rennen over het schoolplein, etc.)

De meeste tips slaan een belangrijk onderdeel over. Gedrag komt voort uit een wens, gevoel, gedachte of behoefte. Gevoelens vertellen jou wat belangrijk voor je is. Het zijn signalen: als er iets leuks aan de hand is, word je blij. Is er iets dat niet leuk is of is er gevaar, dan kan je bang, boos of verdrietig worden.  

De Butskees-methode® leert je kijken áchter het gedrag. De Butskees-methode® zit vol met technieken om het volgende te bereiken:

  1. Leren uiten en leren reguleren van gevoelens, gedachten, wensen en behoeftes.
  2. Problemen leren oplossen.
  3. Verbeteren van het contact met jou en het kind.
  4. Vergroten van vertrouwen van je kind in jou en anderen.
  5. Herstellen van de relatie indien deze verstoord is geraakt.

Wat je als leerkracht wil bewerkstelligen is dat je het ongewenste gedrag (zoals slaan, schoppen en schelden, of juist het verstoppen en verstarren) niet goedkeurt, maar zijn binnenwereld wel ziet, erkent en er laat zijn.   
Door het toepassen van de Butskees-methode leer je hoe je de gezagsverhoudingen kan herstellen zonder gebruik te maken van macht en dwang. 

1 universele taal – betrek ouders

De kracht van deze methode is de laagdrempeligheid en de toegankelijkheid: ouders én leerkrachten kunnen gebruik maken van de Kezentaal om in gesprek te gaan over de behoeften, gedachten, gevoelens, wensen en fantasieën van het kind.

Zet je als school of als individuele leerkracht deze methode in, informeer ouders en vraag mee te doen. Ook zij kunnen de gratis downloads uitprinten en thuis gebruiken. En ook zij kunnen het werkpakket aanschaffen als er meer nodig is.

Mijn Butskeesplan

Mijn Butskeesplan neemt je werk uit handen: je leerling en ouders kunnen zelf aan de slag met dit 8-weekse plan van aanpak. Het plan biedt ruimte voor de gegevens van alle betrokkenen (dus ook een behandelaar/begeleider als die aanwezig is), het opstellen van doelen en het noteren van complimenten van anderen.

We starten met ‘hoe is het nu?’ op verschillende gebieden (huiswerk, meester/juf, concentratie, etc. zodat er ook aandacht is voor alles wat al goed gaat. In een overzichtelijke tabel zijn alle uitlegbladen, oefeningen en werkbladen weergegeven met de mogelijkheid om aan te geven wíe dit gaat doen met de leerling. Zo werken alle partijen om het kind heen met dezelfde methode en aan dezelfde doelen.

En behaalde doelen moeten natuurlijk worden gevierd! Op de pagina ‘Zo ga ik vieren dat ik het geleerd heb’ teken je jouw feestje: wie zijn erbij, wordt er wat lekkers gemaakt/gegeten/gedronken? Wat ga je doen?

Door de afgebakende periode van 8 weken én wekelijks stil te staan bij de verandermotieven en behaalde successen van de leerling, wordt de motivatie en participatie van de leerling verhoogd.

Bij het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket ontvang je de PDF Mijn Butskeesplan

Nóg een methode?

Rekenen, taal, spelling, lezen, verkeer, aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, burgerschap, tekenen, drama, handvaardigheid, Engels, relatie & seksualiteit, gezonde voeding, mediawijsheid, Godsdienst, sociaal-emotionele ontwikkeling, gym…

En dan nog Paasvieringen, Kerstvieringen, Sinterklaasvieringen, rapportbesprekingen, vergaderingen en commissie-overleggen, and so on…

Kanjertraining, leefstijl, vreedzame school, of iets dergelijks… Er is toch al genoeg?

En hoort daar in het rijtje dan ook nog de Butskees-methode® bij?

Begrijpelijk dat niet alle leerkrachten in de rij staan om een nieuwe methode erbij te leren.

De Butskees-methode® als overkoepelende manier van benaderen van de binnenwereld bij kinderen

Kezentaal is inzetbaar in alle situaties, tijdens alle lessen en tijdens alle activiteiten

Klassikaal of individueel

Het dient de aanbeveling om de kinderen in de klas eerst klassikaal de Kezentaal te leren. Dit kan al met een introductieles van 30 minuten met bijvoorbeeld het kijken van de (animatie) voorstelvideo van de Kezen en één oefening om erin te komen (of speel het Butskees-kwartet). Download Leegkees bij de gratis downloads en laat de fantasie de vrije loop gaan als het gaat om het bedenken van een eigen Kezennaam.

Als het eenmaal ingetraind is, zal je zien dat de kinderen elkaar mogelijk onderling ook gaan benoemen als een kees (en dan niet alleen de bestaande Kezen van de kaartjes).

Voorbeelden hoe de Kezenkaartjes ingezet kunnen worden:

  • Aan het begin van de les vraag je de Kees op tafel te leggen waar het kind zich het meest in herkent (2 kaartjes mag natuurlijk ook).
  • Aan het eind van de les kun je deze vraag ook stellen.
  • Bij het nabespreken van een ruzie kun je de kaartjes gebruiken, maar het ‘Even napraten’ notitieblok is daar ook heel geschikt voor.
  • Bij het voorbereiden op een spannende taak, zoals een toets, een opvoering, e.d. Welke Kezen ga je allemaal tegenkomen tijdens het leren of het maken van de toets? Wat denken zij, wat doen zij, wat willen ze het allerliefste en wat hebben ze nodig?
Uitleg #10 en #11 van het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket geeft meer informatie over de Leerkezen.

Welke kinderen in jouw klas hebben baat bij de Butskees-methode®?

Allemaal. Ok, die ligt voor de hand.

Voor deze kinderen is de winst van het inzetten van De Butskees-methode® het grootst:

  • De teruggetrokken kinderen.
  • De kinderen die dichtslaan als het lastig wordt (een moeilijke toets of een lastige sociale situatie bijvoorbeeld)
  • De kinderen die snel boos worden, of misschien zelfs wel agressie tonen.
  • De drukke kinderen die moeilijk stil kunnen blijven zitten.
  • De dromerige kinderen die je lastig aan het werk krijgt.

Niet als aparte werkvorm – maar als klassencultuur

Het levert natuurlijk het meeste resultaat op als de hele school en alle leerkrachten dezelfde taal spreken en tegelijkertijd is het niet nodig dat de hele school meedoet met de Butskees-methode®. Het is ook heel goed toepasbaar in één klas of specifiek op één kind dat daar extra ondersteuning bij nodig hebt.

Leuke out-of-the-box oefeningen en tips hoe jij je leerling weer lekker in zijn vel kan krijgen? JA GRAAG!


Ga gelijk aan de slag!

Ben jij als (beginnende) kindertherapeut op zoek naar een praktische methode, met handzame oefeningen en uitnodigende werkbladen? Dan zit je goed bij de Butskees-methode! Het enige dat je nodig hebt zijn de twee bewaarmappen vol met uitlegbladen, oefeningen en werkbladen. De Kezenkaartjes, Kennismakingskaartjes worden bij het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket geleverd en de Contextkaarten. Je kan gelijk aan de slag!

Van alle uitleg -euh gemakken- voorzien!

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

De online introductietraining: niet verplicht, wel fijn!

Wij helpen je waar nodig. De online introductietraining (duur: 2 uur) is een mooi aanvulling als je aan de slag gaat met het werkmateriaal. In het eerste uur krijg je een algemene uitleg over de Butskees-methode en het tweede uur worden vragen van deelnemers behandeld.

Je kan deze training ook gebruiken om meer informatie te krijgen voordat je tot aanschaf van het Verbutskees-jezelf-pakket of de Fankees-box overgaat. Er zijn geen toelatingseisen. Je kan ook altijd je vraag per mail stellen.


Teamtraining met gratis terugkom-moment!

Prijs: €850,-

Ben jij enthousiast en wil je graag dat jouw team ook getraind wordt in de Butskees-methode®? Wij bieden een 2 uur durende introductietraining op locatie* of online aan. Daarbij bieden wij aan om binnen 1 jaar eenmalig nog een keer terug te komen voor een opfris-training, door jullie zelf in te plannen (datum in overleg).

* Reiskosten 29 cent per km.
* Reisafstand max. 45 minuten vanaf Bodegraven, daarboven is in overleg ook mogelijk, maar dan wordt een toeslag berekend.

Hoe benadert jouw school (de gevoelens) van kinderen? Hoe benoemen jullie die? Wat vindt een ieder daarin belangrijk. Hoe mentaliseer je als leerkracht? Onze hoofd Trainkezen staan jouw team graag te woord en kunnen jullie begeleiden in het gesprek hierover.

Iedere deelnemer ontvangt een set Kezenkaartjes. .
Als team ontvang je 1 Verbutskees-jezelf-pakket. Klik hier om te ontdekken wat daar allemaal in zit.

*max 8 personen. Is jouw team groter dan 8 personen? €30,- p.p. toeslag.

Wil je extra het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket , Uitleg- en Oefen of Werkbladenpakketten erbij bestellen? Klik hier voor de prijzen.


Download hieronder het gratis e-magazine voor leerkrachten
In 4 stappen je leerling weer lekker in zijn vel


“Met de Butskees-methode® krijg je tools om anders met je leerling aan de slag te gaan als het niet lekker in zijn vel zit. Je wordt getraind in het anders reageren op de emoties van je leerling. Je leert het gedrag van je leerling met ander ogen te bekijken en te verwoorden, zodat zij op hun beurt hun binnenwereld leren (verwoorden).”
~ Marijke Uithol (Tjiefkees – oprichter Butskees-methode®)


Snel naar:


De 10 van Butskees

  1. Een 4-minuten pitch van Marijke over de Butskees-methode: bekijk de introductievideo
  2. Wie zijn die Kezen? In deze video stellen zij zich voor. En je kennis checken doe je daarna in de Butskees-quizzz.
  3. Ga aan de slag met de gratis downloads.
  4. Koop de Starterskit en je kan meteen van start. Wat daarin zit, check je hier. Beslis je om daarna alsnog het Totaalpakket te kopen? Dan krijg je een dikke korting, klik hier voor de Starterskit upgrade naar Totaalpakket.
  5. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook meer leren over de onderbouwing en gesprekstechnieken? Schaf het boek aan.
  6. Kies ander leuk (educatief) spelmateriaal, zoals het Butskees-Kwartet, de Plankees Schoolagenda en het Vakantiedag-doeboek.
  7. Ga voor de topper! Het Uitleg-, Oefen- en Werkbladenpakket: 2 mappen vol met uitlegbladen, oefeningen en werkbladen. Wat daarin zit, check je hier.
  8. Wil je tips over hoe je het werkmateriaal kan inzetten (de oefeningen, uitlegbladen en werkbladen): Volg dan de Butskees-introductietraining van 2 uur (online).
  9. Ben je een Fankees geworden? Met de Fankees-box ontvang je alles wat in Butskeesland te vinden is! En als Fankees word je natuurlijk lid van de Butskees-Academy: krijg toegang tot al het cursusmateriaal: (animatie)video’s waarin de oefeningen uitgelegd worden, een 365 dagen-challenge met 12 werkboeken en ontvang het nieuwste werkmateriaal altijd als eerste in je mailbox.
  10. Wil je persoonlijke hulp bij het inzetten van de Butskees-methode? Kijk dan naar de optie 1-op-1 begeleiding.