#7 Neekees achter het behang plakken.

Blog #7 gaat over Neekees. Waarom wij deze Kees bij ons kind niet zo leuk vinden, wat Neekees inhoudt en wat je kan doen met Neekees, zodat deze Kees er kan zijn, in plaats van achter het behang wordt geplakt.

Binnen de PPMU krijgen we vaak de volgende vraag:

‘Hoe krijg ik Neekees weer in een Butskees veranderd?’ 

Neekees woont net als Bangkees, Booskees en Sipkees in de gevoelswereld: dat deel van het brein dat zich bezig houdt met gevoelens, motivatie en drive. Neekees heeft er geen zin in. Wanneer je kind in een Neekees is veranderd, zie je dat in het gedrag terug en hoor je in de reacties die je kind geeft soms letterlijk ‘Nee!’.  

Je kind gaat bijvoorbeeld in de supermarkt op de grond liggen, wil niet beginnen met zijn schooltaak of wil niet meewerken tijdens een behandeling of begeleidingssessie.  

Neekezen komen we overal tegen, thuis, op school en in de behandelkamer (waar de behandelkamer ook gerust een gymzaal, paardenbak of zwembad kan zijn). 

Waarom wij Neekees bij ons kind niet zo leuk vinden 

Vaak zitten we als ouder, leerkracht of professional niet te wachten op een Neekees. Neekees staat ons plan in de weg. We willen graag doen wat we in onze gedachten hadden. Wanneer dit niet gebeurt, willen we Neekees soms het liefst achter het behang plakken.  

Neekees kan worden bestempeld als brutaal, omdat hij niet luistert. 

Als gedemotiveerd, omdat hij niet aan de slag gaat. 

En soms ook worden herkend als sarcastisch. 

Waarom het belangrijk is ook Neekees te erkennen 

Geven we echter geen gehoor aan Neekees, kan hij veranderen in Pniekees. 

Bedenk: achter Neekees staat een Bangkees, Booskees of Sipkees. Aan jou de taak om Neekees samen met je kind te erkennen zodat hij een stapje opzij kan doen.  

Onze reactie 

We worden misschien wel boos op Neekees, omdat het zich in jou ogen vervelend gedraagt. Neekees kan bijvoorbeeld jou of andere kinderen irriteren. Door de Butskees-methode ben ik Neekees als een kwaliteit van het kind gaan ervaren.  

Dit kwam bij mij door het besef dat er achter elk Neekees een onvervulde behoefte zit.  

Hoera voor het kind met een eigen wil! 

Hoera dat je kind zijn grenzen/wensen aangeeft! 

Observeren 

Begin met het observeren van het gedrag van het kind en probeer een passende betekenis te geven. Je kind zegt ‘nee’, maar welke behoefte-emmer is leeg? En is je kind boos, sip of angstig?  

Maak het niet persoonlijk 

Bedenk: Wat ik van jou vraag, is duidelijk anders dan jouw behoefte.  

Ik besef dat ik iets van het kind vraag, waar het niet op zit te wachten. Het helpt mij altijd om na te gaan hoe het met de magic four van dit kind zit: 

  • Wat denkt dit kind? (gedachten) 
  • Wat voelt dit kind? (gevoelens) 
  • Wat heeft het nodig? (behoeften) 
  • Wat wenst het? (wensen) 

Soms kan je het ook aan je kind zelf vragen: ‘Wat zou je nu het liefste willen?’, maar vaak weten kinderen het zelf nog niet en heeft het de volwassene nodig om dit te ontdekken. 

Reflecties zijn helpend als je op zoek gaat naar het gevoel. “Je bent boos, omdat…”  

Meer tips en tricks over reflecties zijn te vinden in het Butskees-basisboek.

Welke behoefte zit erachter? 

Misschien zit achter het gedrag in supermarkt op de grond liggen, de behoefte aan thuis op de bank zitten, omdat het een lange schooldag heeft gehad.

Achter het gedrag van niet aan de slag willen gaan met de schooltaak, kan de behoefte aan extra uitdaging zitten. Het kind kan de sommen veel te makkelijk vinden. Of juist te moeilijk.  

Achter het gedrag niet willen meewerken tijdens een behandeling, kan de behoefte aan beweging zitten. Het kind moet lang zitten en heeft tussendoor behoefte aan een pauze met beweging. 

Onderzoek en erken 

Wat ik jullie wil meegeven is: lees je kind, erken zijn behoefte en ga samen op zoek hoe je aan zijn behoefte kan voldoen.  

Mocht je hiervoor extra handvatten willen hebben, gebruik dan de Contextkaarten en het Werkblad #32 Contextkaarten. Het werkblad maakt de zoektocht naar de behoefte inzichtelijk op een speelse wijze.  

En nu…

Ben jij nou nog op zoek naar meer achtergrondinformatie over de Butskees-methode? Schaf dan het Butskees-Basisboek aan of neem deel aan de introductietraining. In het boek en tijdens de training word je meegenomen in het ontstaan van de methodiek en leer je a.d.h.v. praktijkvoorbeelden waar, wanneer en hoe de methodiek ingezet kan worden. Wil je juist meer oefenen met de methodiek en handvatten krijgen om de Kezen te introduceren bij je kind, leerling of cliënt? Neem dan deel aan de Butskees-verdiepingstraining. In 4 dagdelen ga je intensief aan de slag met het toepassen van de Butskees-methode a.d.h.v. jouw praktijkvraagstuk. Onderdelen zoals prikkelverwerking, de spanningsberg en het brein en een tal aan gesprekstechnieken komen voorbij. Jouw persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad voor deze 4 dagen, want hoe kan je iemand het beste begeleiden in het ontdekken en reguleren van zijn/haar binnenwereld? Juist! Door zicht te hebben op die van jezelf! Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij helpen je graag op weg. Stuur een mailtje naar info@butskees.nl, dan spreken we elkaar snel! Veel Butskees-plezier!

Iedere maand deel ik een praktijkvoorbeeld met je. Neem dan eens een kijkje op homepage van deze website www.butskees.nl voor meer informatie en schaf leuk werk- en spelmateriaal aan; ga bijvoorbeeld lekker aan de slag met de Starterskit! Maar pas op: de Butskees-methode werkt aanstekelijk!

Blogkees
Blogkees Lisanne Baelde

Een reactie plaatsen